San Francisco
Gewoon omdat het kan
De vakantiewaas deed, na maandenlange studie en voorbereiding, vanochtend bij de Starbucks op Schiphol pas goed zijn intrede. Mezelf wanend alsof ik al aan de andere kant van de grote plas zat, kom ik net bij de Starbucks hier op Schiphol met een Grande Americano bij mijn positieven en realiseer mezelf dat ik heel dat eind zometeen eerst nog moet gaan vliegen ook. Het goddelijke extract uit deze koffiebonen houdt me wakker als benzine die een motor doet draaien, en me van A naar B brengt. Tanken hoeft niet perse elke dag maar zonder kan ik zeker niet. Dit jaar voor de 3e keer op rij dezelfde begin- en eindbestemming; uitgesmeerd over een route van zo'n 5000 mijl (ca. 8000 kilometer). Het land is uitgestrekt genoeg om reizen als deze vernieuwend en uitdagend te houden. Als je die uitdaging niet zoekt, maar je wil wel kunnen roepen dat je van 'coast-to-coast' bent gereden, ga je gewoon de Interstate 80 in een dag of 4/5 helemaal af en dan sta je er op 2900 mijl. Kan ook.
Ik ben al zo vaak voor gek verklaard dat ik dit soort ritjes dwars door het land maak (inclusief de bediende bij de autoverhuurmaatschappij hier) dat ik er een beetje een air van Louis van Gaal over me heen voel komen. In gedachten kruip ik heel even in de huid van een zichzelf overschattende leraar, met strenge blik de ogen waterpas neerdalend over het leesbrilletje, deze met tot in perfectie op het topje van neus balancerend, die zich schrap zet om de volgende best-seller van een one-liner eruit te brallen: "Rij ik nu zo ver, of komen jullie gewoon niet vooruit?" Hoe het ook zij, je moet wat met je vrije tijd. En dat vul ik in zoals ik dat zo graag doe: met een stuk Amerikaans staal dwars door het land toeren. Gewoon omdat het kan. Zeker met benzineprijzen als deze is het onbezorgd rondrijden. Nu wordt hier de benzine uiteraard ook elk jaar duurder (het goedkoopste wat ik ooit heb meegemaakt was in 2009 in Houston a $2,15 per gallon), maar het is altijd nog een stuk beter te behappen dan de prijzen die we in Nederland ondertussen gewoon zijn. Tenminste, dat denk ik dan. Ondertussen heb ik weer een benzineslurper super-de-luxe onder de kont dus uiteindelijk zal het niet zoveel uitmaken. Gewoon zwaaien met de creditcard en schrikken van de afrekening bij thuiskomst.
Ook dit jaar staat wederom bol van een programma die werkelijk uitpuilt van grote steden, rustieke dorpjes, natuurparken en natuurlijk de zaken die wenkbrauwfronsend waardig zijn. Waar ik erg naar uitkijk is onder andere mijn eerste American Football wedstrijd hier in Candlestick Park, de 49-ers tegen de Detroit Lions aanstaande zondag. Verder het vervolg op mijn missie om een keertje bij de Heart Attack Grill te kunnen dineren in Las Vegas en er staat een 'Demolition Derby' op het programma. Een andere belangrijke gebeurtenis uit de 20e eeuw is de geboorteplaats van de Cheeseburger, iets wat niet meer weg te denken is zal ik mijn respect ter plekke bewijzen. En de rest, dat lees je de komende weken wel. Grofweg na de vertrouwde start hier in San Francisco, vervolgd de route van dit jaar zich langs Yosemite National Park, Las Vegas en Salt Lake City naar Denver. Van daaruit dwars door de grote boerenvlakte richting Kansas, om daarna af te zakken voor een moppie muziek in Nashville, Tennessee. Daarna staat er een klim uit de buitencategorie gepland richting Cleveland Ohio, door de staten Vermont, New Hampshire en Maine richting Boston met als eindbestemming New York.
Voor vandaag ging eigenlijk alles wel goed zo'n beetje. Alleen zijn er toch nog 2 minpuntjes te bemerken. Ten eerste een half uur vertraging opgelopen door iemand die toch maar besloot last van vliegangst te krijgen vlak voor vertrek, waardoor eerst diens bagage uitgeladen moest worden. Het tweede minpuntje was Eucalipta aan de verhuurbalie bij National Car Rental. Deze tot op het bot doordrongen feeks had het lef mij een voorstel te doen om mijn auto te "upgraden" naar een hybride auto. Hoe haalt ze het in haar godvergeten harsens? We zitten hier niet in fokking Japan! Verder had ze de communicatieve vaardigheden van een defecte deurbel en was naar mijn idee nog minder competent dan een aap die kan typen. Maar: er stond welgeteld 1 hele dikke, vette Chrysler 300 in het wit met chromen velgen klaar. Touchscreen radio, camera bij het achteruitrijden, en nog maar 6236 mijl op de teller. Dat wordt komende weken snorren van genot voor de Chrysler met zo'n 7500 mijl voor de boeg.
De foto's van vandaag zijn hier te vinden.
Muziek: Tony Bennet - I left my heart in San Francisco
Terug